De schouw van het Sportpark Vitaal kon op 28 juni 2021 eindelijk doorgaan. De SGO ging op pad met Ewald Stegenga en Martijn Klomp (Gemeente project medewerkers), Pippi en Margrethe (met twee rolstoelen van zusje en dochter Zaza).

Toegankelijkheid
Je kunt vanaf het parkeerterrein bij Spero zonder obstakels een grote ronde lopen tussen en achter alle sportvelden. Leuk! Er zijn rolstoeltoiletten bij HCOB, Scouting en Duivensport (alleen open bij activiteiten). Deze gebouwen zijn goed toegankelijk. In de toekomst zou er bij HCOB ook horeca komen in samenwerking met Driestroom.

1. Wandelroutes langs sportvelden, visvijvers en speeltuin/fitness/scouting:
a.De padenverharding is bij droog weer oké als het ingeklonken is.
b. Overgangen en bruggetjes zijn goed.
c.Paden zijn niet egaal, (nog) erg bol.
d.Buiten de paden zijn de gras- en bloemvelden niet berijdbaar.
e.Er staat nergens aangegeven dat er (rolstoel)wandelroutes zijn.

2.Speeltoestellen (met zandondergronden)
a.Ondergronden zijn niet berijdbaar, dus zijn speeltoestellen niet bereikbaar. Wenselijk zijn grasdoorlatende matten in plaats van zand en aarde.
b.Speeltoestellen zijn niet bruikbaar voor kinderen en ouders met beperking. Wenselijk: waterspeeltafel op hoogte van rolstoelgebruiker, aangepaste hendel/bediening. Onder het grootste toestel berijdbare ondergrond leggen met een extra speelgelegenheid op armhoogte.
c.Bereikbaarheid is minimaal. Wenselijk: rolstoelpad en verharding met matten langs het grote speeltorentoestel naar de bestaande paden. Eveneens rondom het waterspeeltoestel. Ook moet er een pad naar de boomstronk komen.
d.Bij de houten loop/klimbalken een centraal punt tussen de balken vanaf het berijdbaar pad maken.

3.Meubilair, picknickbank is onderrijdbaar

4.Publiek sportterrein en buitenfitness zijn toegankelijk

5. Visvijver
Aangepaste visplek is prima!Invalidenparkeerbord ontbreekt nog, visbord gehandicaptensteiger ontbreekt nog.

6. Gehandicaptenparkeerplaatsen
Scouting, Spero en HCOB hebben dicht bij de ingang een aantal IVP’s (bij de HCOB tijdelijk bezet met fietsenrekken).

Bovenstaande wensen zijn bij de beide projectmedewerkers van de gemeente neergelegd. Zij bekijken wat gerealiseerd kan worden (praktisch en budgettair) en houden ons op de hoogte.

—————————–

Plannen in 2019:

Sportcomplex De Pas wordt uitgebreid,
Ook voorzieningen voor mensen met een beperking!

Het sportcomplex van Elst wordt uitgebreid en multifunctioneel gemaakt. Dit betekent dat het niet alleen openstaat voor voetballers en hockeyers, maar ook voor hardlopers, picknickers en fietsers. Kortom: het wordt dé plek voor georganiseerd en ongeorganiseerd sporten. Daarnaast komt er ruimte voor ontmoeten en spelen.

De Pas wordt uitgebreid met een stuk grond aan de kant van de Rijksweg Zuid en de Olympiasingel. De kopse kant daarvan wordt als park ingericht. Kinderen kunnen hier hutten bouwen en ravotten, volwassenen kunnen er wandelen, fietsen en picknicken.  Hier lanceert Overbetuwe Sjors Sportief om de basisscholen bij De Pas te betrekken en kunnen de Koningspelen worden gehouden.

De visvijver van De Rietvoorn krijgt een vissteiger voor mensen met een beperking. De Scouting Elst kan daar vlotten bouwen, waterballen en krijgt een tokkelbaan over het water. Er komt een terras waar gasten worden bediend door medewerkers van De Driestroom (voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben). Een speciale werkpost stuurt mensen met een beperking, statushouders en inwoners in de bijstand aan, die de sportverenigingen helpen.

Bron: De Gelderlander