Corvee ja of nee?

Toen mijn man en ik na begonnen te denken over kinderen, spraken we ook over corveetaken.
Het leek ons goed als de kinderen zouden helpen met taken in huis. Zodat ze deze zelf leren en wij de taken verdelen.

In 2010 werd onze oudste dochter geboren. Al van kleins af aan hielp ze spelenderwijs mee, speelgoed terug in de box, snoet zelf poetsen enz. Toen zij 2 was werd onze jongste dochter geboren. Het begon al gelijk ‘goed’ qua dingen die Pippi zelf moest doen. Ze moest helemaal zelf met “Aapie” twee weken gaan logeren omdat haar zusje kritiek in het ziekenhuis lag. Vervolgens moest ze zich vaak zelf vermaken omdat wij superdruk waren met haar zusje/huilbaby.

Daarna moest Pippi altijd mee naar de therapieën in het revalidatiecentrum en daar leerde ze braaf wachten. Ook leerde ze omgaan met Zaza’s gedrag, omgaan met hulpmiddelen en omgaan met de reacties van anderen op haar zusje. Heel veel ongeplande ‘corveetaken’ belandden op haar bordje. Wij als ouders spraken nog eens over ons voorgenomen corvee-plan. Inmiddels wisten we dat Zaza spastisch was, niet zou gaan lopen en moeizaam met haar handen zou kunnen functioneren. We besloten dat Pippi en Zaza geen corvee taken zouden krijgen.

En nu de oudste 10 is en de jongste richting de 8 gaat, helpen ze mee waar het kan of moet. Zaza ruimt haar speelgoed op, bv playmobil terug in de bak en dan zetten wij het terug  in de kast. Pippi ruimt haar eigen spullen op en helpt mee als we hulp nodig hebben bij de verzorging van Zaza. Pippi neemt ons ook al heel veel zorg uit handen door met haar zusje te spelen. Het is heel fijn dat ze samen zoveel plezier hebben.
Onlangs zag ik een lijstje op internet. Ik bewaarde het en deelde het met de Facebookgroep “Vragen en tips (kinder-)hulpmiddelen”. Het leek mij een handig lijstje om in te kunnen schatten welke dingen ‘normale’ kinderen van bijna 8 jaar zouden kunnen. Zo’n lijstje kan weleens handig zijn om uit te leggen hoeveel dingen moeilijk gaan als je lichamelijk beperkt bent.
Daar kwamen heel veel reacties op die ik niet had voorzien:
Iemand vond het lijstje vergezocht en niet bruikbaar.
Een ander vond het ongelofelijke onzin.
Een derde vond dat er veel dingen op stonden waarvan je niet wil dat je kinderen het doen.
Nog iemand schreef dat het misschien juist een beeld kan geven van wat de andere broers/zussen allemaal doen wat eigenlijk nog niet bij hun leeftijd past.
En iemand schreef: Hihi mijn gezonde puber ziet me aankomen…. de heg bijknippen…. daaaaag zou ze zeggen.
Er waren ook ouders die begrepen waarom ik het als tip gaf. En inderdaad het zijn geen verplichte huistaken.

Ik vind het goed als mijn kinderen leren hoe je bepaalde taken moet doen zodat ze het zelf ook kunnen later. En zo nu en dan is er even geen keus en moet er geholpen worden.

Maar bovenal leren ze spelenderwijs taken om mee te helpen!