Boogschieten
Interview met Kirsten van der Meer
Wie is Kirsten van der Meer?
Kirsten is 23 jaar, woont in Arnhem en is met boogschieten, paardrijden en stijldansen heel veelzijdig en sportief. In 2009 werd Kirsten in het Amerikaanse Yankton wereldkampioen 3D boogschieten. Kirsten is al lange tijd lid van de Arnhemse Boogschiet Club Taxus. Extra trainingen heeft zij, samen met haar vader Conny, in een boerenschuur te Pannerden gedaan. Kirsten wordt gesponsord door DutchPelican.
Kirsten heeft een conversiestoornis. Dit is een spierspasme met een algehele blokkade van ledematen gedurende een periode van twintig minuten tot zelfs twee uur. Kirsten heeft in 2021 helaas afstand moeten doen van haar hulphond Tesla. Zij is in afwachting van een nieuwe hulphond, die vervolgens gedurende een traject van twee jaar opgeleid gaat worden.
Wat is 3D boogschieten?
Bij 3D schieten schiet Kirsten niet op normale blazoenen (van klein tot groot en met cirkels van 1 tot 10 punten), maar op levensechte modellen van dieren. Dit kunnen kleine konijntjes zijn, maar ook enorme buffalo’s of elanden. De afstanden variëren tot ongeveer 55 meter en doorgaans zijn alle afstanden onbekend. Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts een of maximaal drie pijlen per doel.
Waarom Arnhemse Boogschiet Club Taxus in Arnhem?
De Boogschiet Club heeft een mooi sportpark in Arnhem Zuid, zie www.abctaxus.nl. Een gezellige, actieve vereniging met leden die elkaar helpen. Je kunt binnen schieten op een baan van 18 meter en buiten tot 90 meter. Het sportpark is goed toegankelijk voor bijvoorbeeld een rolstoel en biedt faciliteiten voor sporters met een beperking. Tip: Maak indien mogelijk gebruik van de Gelrepas. Vanuit de gemeente Overbetuwe is het park goed bereikbaar.
Paardrijden bij de Bio Manege in Arnhem Noord
Kirsten rijdt zelf paard bij deze manege en helpt de instructeurs gedurende vier dagen in de week. Op deze manege kan iedereen paardrijden die daarvoor extra hulp nodig heeft. De instructeurs zijn speciaal opgeleid en met veel hulpmiddelen maken zij het voor kinderen en volwassenen mogelijk om de ontspannende en therapeutische werking van het paardrijden te ervaren. Ook als je een ernstige meervoudige handicap hebt. Zie ook de website: www.biomanege.nl
Wat zijn de sportieve doelen en de ambities in school en werk?
Kirsten traint in coronavrije tijden gemiddeld twee keer per week met 3D schieten. Daarnaast doet Kirsten krachttrainingen met elastiek. Haar actieve levensstijl staat garant voor een gedegen uithoudingsvermogen. Het richten op afstand vergt veel gevoel en concentratie. Het mooie aan deze sport is dat je alle spieren in het lichaam gebruikt. Kirsten neemt met clubgenoten deel aan wedstrijden in Nederland (vooral Brabant) en in het buitenland.
De wedstrijden vinden plaats in bosrijke en afgezette omgevingen. In kleine groepen van ongeveer vijf schutters, waaronder een teamcaptain en twee schrijvers (wederzijdse puntencontrole), gaat Kirsten dan op zaterdag en zondag op stap. Kijk maar eens naar filmpjes op Youtube.
Naast wereldkampioen in 2009 is Kirsten twee keer Europees kampioen en twee keer Nederlands kampioen geweest. Ze staat tweede op de ranglijst in Nederland en 35e op Europese lijst. Het sportieve doel van Kirsten is opnieuw Nederlands kampioen worden en meedoen aan het Europees kampioenschap van 2022 in Frankrijk. In de verdere toekomst is het meedoen aan een wereldkampioenschap een droom. Een goede sponsor, zoals DutchPelican, geeft extra ondersteuning.
Kirsten wil beginnen met de PABO-opleiding bij de HAN in Arnhem. Hopelijk kan zij deze opleiding binnenkort starten. Voor de sport en de studie heeft Kirsten een nieuwe hulphond nodig. Een hond die een conversie kan signaleren en helpt bij het bijkomen van een aanval en veiligheid biedt. Kirsten zoekt deze hond samen met een organisatie en dat is nog niet zo eenvoudig. Samen met de hond gaat Kirsten een team vormen. Ze volgen dan een intensief opleidingstraject, waarbij de hond na twee jaar gecertificeerd kan worden. Tot die tijd mag de hulphond nog foutjes maken.