Als je zelf ziek bent

“Mama heeft twee gaatjes in haar buik.” Ik hoor het mijn andere dochter nog zeggen in 2012, toen haar zusje werd geboren door middel van een keizersnede.

Nu ben ik vier gaatjes rijker, want ik ben geopereerd aan mijn galblaas.

Kort na de geboorte van onze jongste dochter kreeg ik galstenen. Dat is ontzettend pijnlijk. Ik kreeg toen onderzoeken en de conclusie was, dat mijn galblaas verwijderd moest worden. Ja, hoe doe je dat als je net in de achtbaan zit na de geboorte van je gehandicapte kind? (En ik hou al niet van achtbanen). Ik stelde de operatie uit en uit en uit…
De achtbaan had zoveel haltes: spoedgeboorte, reanimatie, pijn, verdriet, reflux, overstrekken, huilbaby, opnames, revalidatiecentrum, diagnose CP, stoppen met werken, de komst van hulpmiddelen, het besef dat je kind gehandicapt is, verdriet….. en ga zo maar door.

Maar eind 2018 kan het niet langer wachten. Ik had zoveel pijn en zo vaak. Ik werd geopereerd.

Ik zag erg op tegen de tijd ná de operatie, waarin fysiek zorgen voor de kinderen niet mogelijk zou zijn.
We planden het op de laatste dag van een schoolvakantie. Zo was mijn man de twee dagen erna vrij en gingen de meisjes daarna 8 weken naar school. Dat scheelt weer heel wat uren zorg overdag. Voor de eerste twee weken nam mijn man zorgverlof op, voor en na schooltijd. En tussendoor ging hij werken en vroeg ik buurtgenoten, vrienden en familie om te helpen in huis met het huishouden.
Je kunt hiervoor gemakkelijk www.huppla.nl gebruiken. De site helpt je de klussen en de mensen overzichtelijk aan elkaar te koppelen. De laatste week kreeg ik hulp van de tillift en vrijwilligers via Forte Welzijn: Forte Thuis. En ook deze weken kan ik rekenen op helpende vrienden, buren en familie.
Ik vond het van te voren een heel geregel en ik zag er behoorlijk tegenop. Ik ben blij dat ik nu weer gezond ben en weer energie kan steken in ons gezin!