Begin februari bereikte ons het droeve bericht dat een van onze bestuursleden, John Brugman, was overleden. Hij kwam na allerlei, ernstige complicaties begin vorig jaar in het ziekenhuis te liggen. Opereren was pas mogelijk als hij er beter aan toe zou zijn. John woonde tijdelijk in een verpleeghuis in Zevenaar. Afgelopen najaar verhuisde hij definitief naar Woonzorgcentrum IsulaDei in Arnhem, hoewel het daar beter leek te gaan belandde hij toch weer in het ziekenhuis waar hij overleed aan een bloedvergiftiging.

John haakte in 2011 aan bij de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe. Hoewel hij in Arnhem Zuid woonde kwam hij regelmatig in Elst. John werkte op het kantoor van een vervoerbedrijf toen hij als gevolg van een verkeerde diagnose een dwarslaesie opliep. Ik kwam hem in de Maartenskliniek waar ik destijds werkte vaak tegen. Tijdens zijn langdurige revalidatieperiodes daar ging hij met veel plezier aan de slag met schilderen, dat ging hem goed af. Reden voor hem om bij Atelier 20 in Arnhem Zuid wekelijks te gaan schilderen. In de Maartenskliniek startte hij ook met aangepast sporten bij Koprol, hij werd een fanatieke rolstoelbasketballer, later ging hij ook handbiken. In die tijd ging hij geregeld met Overbetuwse mensen een week op vakantie in het Roosevelthuis in Doorn. Een geliefde en gezellige plek waar hij veel contacten had.

Bij de SGO was hij altijd te porren voor een toegankelijkheidsonderzoek naar ondermeer de invaliden parkeerplekken. Verder was hij een van de begeleiders van het SGO scholenproject, geregeld vertelde hij daar heel rustig zijn verhaal en liet samen met anderen de kinderen kennis maken het rolstoelrijden (en zijn hobby, het rolstoelbasketballen). In 2013 opende hij samen met Provinciaal gedeputeerde van Gelderland, Josan Meijers een deel van de Exodus route in Park Lingezegen, omringd door allerlei jeeps uit de oorlog en tv ploegjes liet hij zien dat deze routes volledig geschikt zijn aangelegd voor de minder mobiele mensen. Dat was een hartstikke mooie ervaring.

Ook bij een tweetal SGO scootmobielpuzzeltochten reed hij de tocht met een handbike en baalde er stevig van als hij bijvoorbeeld toch een verkeerde afslag had genomen. Uiteindelijk nam hij met zijn sportrolstoel twee keer deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Trainde daar flink voor en had dan een (overbetuws) maatje die met hem meeliep en hem waar nodig begeleidde. Helaas moest hij de tweede keer door materiaalpech afhaken.

Bij Ria Spanbroek van Modevakschool & Atelier Ria uit Andelst werden speciale aangepaste kledingstukken voor hem gemaakt. Hij werd zelfs als showmodel gevraagd voor een modeshow in de Hoendrik!
De laatste jaren was John een vaste gast van ‘het Wapen’ in Elst om koffie te drinken of een hapje te eten.

“Dankjewel John voor al je activiteiten waarbij we op je konden rekenen.”