Activiteiten van Lieke afgelopen maand

Meegewerkt aan programma nationale vrijwilligersprijs

Ik kreeg vrijdagmiddag een telefoontje van een regisseur die iemand zocht om mee te doen met een programma. Ze zochten iemand met een licht verstandelijke beperking die een dag een vrijwilliger wou zijn bij een van de vijf genomineerde stichtingen die kans maakten op de vrijwilligersprijs 2022. Die woensdag erop werd ik heel vroeg opgehaald door de regisseur en zijn collega om naar Groningen te gaan, mijn moeder mocht ook gezellig mee. Ik ging naar het dorpshuis ‘Op de Welle’ in De Wilp om daar een dag mee te lopen als vrijwilliger en de hele dag filmden zij mij hoe dat ging.
Het was een heel bijzondere dag, ik heb heel veel gedaan als vrijwilliger zoals tafeldekken, jeu de boules, in het klusteam geholpen, de tuinman geholpen, veel mensen geïnterviewd voor het programma en zelfs de burgemeester uit Gemeente Westlanden. En als laatste mocht ik meedoen met hun brassband. Ik heb veel leuke en bijzondere momenten meegemaakt deze dag en ik vond heel belangrijk om te laten zien dat mensen met een licht verstandelijk beperking ook als vrijwilliger kunnen werken. Hieruit zijn er drie afleveringen gemaakt die terug te kijken zijn op YouTube. Onder de naam ‘hoe doet die nieuwe het’.

Online ProkkelMeetup iedereen doet mee in de gemeente!

Via Stichting Prokkel was er de nationale Prokkelweek met als doel ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking te promoten.
In deze Prokkelweek waren er veel dingen georganiseerd waarvan dus ook de Online ProkkelMeetup.
Deze bijeenkomst deed je in duo’s, iemand van de gemeente plus iemand met een licht verstandelijke beperking die in deze gemeente woont. Ik deed het samen met wethouder Chantal Teunissen.
We gingen met meerdere duo’s van verschillende gemeentes en mensen van de Prokkel praten over hoe je een inclusieve gemeente wordt en hoe het op de stembureaus ging. Met de Prokkelduo’s kwamen mooie gesprekken en konden we mooie dingen zien hoe elke gemeente het doet en waar ze mee bezig zijn om het nog meer inclusief te maken! Het was heel interessant en ik vond ook heel leuk om dit samen met de wethouder Chantal Teunissen te doen. Binnenkort hebben wij nog samen een gesprek om er over verder te praten hoe we het hebben gevonden.

Een dag stage lopen bij Omroep Gelderland
In de Nationale Prokkelweek was op donderdag 9 juni nationale Prokkelstagedag.
Deze dag is om op een laagdrempelige manier bedrijven, mensen met een beperking en zonder beperking kennis met elkaar te laten maken en zo elkaars mogelijkheden te ontdekken.
Ik mocht een dag stage lopen bij Omroep Gelderland en deze dag werd het ook opgenomen om er een reportage van te maken. Ik werd opgehaald door Denise Eigenbrood, zij is redacteur en verslaggever bij omroep Gelderland en zij regelde alles en filmde mij ook de hele dag.
We gingen eerst ergens naartoe waar een reportage werd gemaakt, ik mocht daar meekijken hoe dat ging en ook een stukje filmen en iemand interviewen. Daarna zijn we naar Omroep Gelderland zelf gegaan. Hier kreeg ik een rondleiding van Joost Jonker, die legde alles uit hoe het gaat op de redactie. En daarna hebben hij en Erik van der Pol uitgelegd hoe het in zijn werk gaat om de nieuwsuitzending te maken. Ik heb ook nog de studio gezien. En daarna meegelopen met de radio-uitzending van Maarten Daam. Hier legde hij alles uit hoe het gaat in de radio-uitzending en mocht ik hem ook nog helpen. Het was een heel leuke en interessante dag, ik heb veel mensen gesproken en het ook met hen erover gehad waar ze soms tegen aan lopen met iemand met een beperking en wat het soms juist in positieve zin kan helpen om iemand met een beperking in dienst te hebben. Omdat wij soms dingen anders zien en andere talenten hebben waardoor alles nog inclusiever kan worden. En ‘s avonds kwam er op het nieuws een heel mooie reportage van de dag dat ik heb meegelopen en ook nog een mooi artikel op Facebook. Het was een waardevolle dag!