Mevrouw Amy Nagel woont in een Fokuswoning in Elst
Een eigen woning, een eigen voordeur
Er zijn in de Overbetuwe niet veel mensen die Fokus kennen, weten wat dit inhoudt. Amy wil graag dat hier meer aandacht voor komt. Het was ooit een bewuste keuze van haar om naar een Fokuswoning te verhuizen. In 1995 werd de diagnose MS bij haar vastgesteld. Met aanvankelijk wat lichte klachten kon ze in haar huis, destijds in Hengelo, blijven wonen. Toen dat niet meer ging, verhuisde ze naar een kleinere woning met veel aanpassingen. Steeds meer aanpassingen, totdat het eigenlijk ook qua zorg niet meer haalbaar was. Ze is toen zelf op het spoor van Fokus gekomen en heeft zich op de wachtlijst laten zetten.
Het belangrijkste vindt ze dat ze een eigen woning en een eigen voordeur heeft en de regie in eigen handen houdt.
“En dat je niet afhankelijk bent van wanneer er zorg komt, dat je zelf bepaalt wanneer en welke zorg je wilt. Dat geeft vrijheid”, zegt ze.
Fokus is vrijheid, energie overhouden om te leven
In Roermond kwam de eerste Fokuswoning vrij, ze is er gaan wonen omdat ze van oorsprong uit die regio kwam. Maar liever woonde ze in de buurt van haar dochter en zus die in de Overbetuwe wonen. Ze was dus erg blij toen er ook in Elst, Westeraam een Fokusproject gebouwd werd. Amy is heel positief over haar ruime, aangepaste, gelijkvloerse woning. Die ruimte heeft ze hard nodig, alleen al vanwege alle hulpmiddelen die ze dagelijks gebruikt zoals een tillift, douchestoel, rolstoel, rollator, aangepaste stoel en scootmobiel. Blij dat deze manier van wonen haar de mogelijkheid biedt om zoveel mogelijk zelf te kunnen blijven doen.
Bij de opening destijds waren er in de wijk nog geen voorzieningen zoals een supermarkt. Behalve die supermarkt en een friettent is er jammer genoeg niets bijgekomen. Het viel haar erg tegen dat er vanuit de gemeente totaal geen belangstelling voor het Fokusproject was/is. Wat ze erg mist is een locatie in de buurt waar je anderen uit de wijk kunt ontmoeten, een wijkcentrum of iets dergelijks.
De rit naar het centrum van Elst gaat per scootmobiel. Maar de enige winkels waar ze met scootmobiel naar binnen kan zijn de Aldi, één kledingwinkel en de Jumbo’s. Aanvankelijk kon ze nog stukjes met haar stok lopen maar dat is niet meer haalbaar. Ze gebruikt nu nog een rollator binnenshuis maar ook dat wordt te belastend. Vreemd is dat de gemeente tot twee keer toe een standaard afwees om haar rollator op de scootmobiel te kunnen vervoeren.
Amy rijdt heel graag met haar scootmobiel door de omgeving, ze geniet echt van het buiten zijn. Een ritje naar Nijmegen kan nog net met haar scootmobiel, inmiddels 5 jaar oud. Ze vraagt zich af hoe lang de accu het nog blijft doen… Ze is erg te spreken over Kerstenhulpmiddelen, zij luisteren goed en maken tijd, denken mee.
‘Wmo-muur’
Wat de Wmo betreft, daar heeft mevrouw heel wat minder goede ervaringen mee, helaas. Vanuit haar oude maatschappelijke beroep is ze gewend om heel makkelijk haar verhaal te delen. Helaas is ze afgelopen jaren tegen nogal wat weerstand aangelopen. Een MUUR zo noemt ze dat wat haar uiteindelijk zo van streek maakte dat ze besloten heeft het gevecht niet meer aan te gaan. Haar zoon neemt nu de contacten over.
ADL-zorg Fokus
Zeven dagen in de week 24 uur per dag kan ze om zorg of hulp vragen. Een van haar ADL-ers is Angélique (foto). Angélique werkt sinds 2,5 jaar bij het Fokusproject en het bevalt haar heel goed. Ze vindt het fijn om voor cliënten aan de slag te gaan zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Het feit dat er nauwelijks wisseling van bewoners is geeft wel aan dat mensen tevreden zijn, zegt ze. Een bewoner moet wel voldoende sociaal zelfredzaam zijn. De ADL-ers van Fokus zijn werkzaam vanuit een centrale locatie in Westeraam zodat ze snel via een alarm-intercomsysteem bij een cliënt kunnen zijn. Soms best ingewikkeld omdat ze soms via trappen, omdat ze zelf de lift niet mogen gebruiken, van het ene appartement op vier hoog naar het andere appartement op twee hoog worden geroepen.
——————————————
Fokus, iets voor jou?
Vrijheid en gewoon wonen en leven met een fysieke beperking of handicap. Fokus maakt het mogelijk. De medewerkers van Fokus verlenen assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, toiletgang en eenvoudige verpleegtechnische handelingen. De cliënt bepaalt wanneer, waarbij en hoe. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zo houdt de cliënt zelf de regie over zijn of haar leven!
Een Fokuscliënt woont in een volledig aangepaste, gelijkvloerse woning. De Fokuswoningen liggen verspreid in een woonwijk of in een appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. De woning wordt gehuurd van een woningcorporatie en Fokus verleent ADL-assistentie op afroep en aanwijzing. Ze biedt geen huishoudelijke verzorging of begeleiding. Voor huishoudelijke verzorging en begeleiding kun je een beroep doen op de Wmo.
In de regio Gelderland waren eind juli zeven woningen beschikbaar. Er zijn in Nederland 98 Fokusprojecten. Voor informatie, voorwaarden en aanmelding, bel 050-5217272
servicepunt@fokuswonen.nl www.fokuswonen.nl