Loenensche Buitenpolder
Rolstoel ON-toegankelijke Loenensche Buitenpolder
Op zaterdag 28 september gingen Ans en Theo naar het openingsfeest van de Loenensche Buitenpolder. Voor mindervaliden eerder een domper dan een feest. Daar per auto aankomend (want er zou parkeergelegenheid voor minder validen zijn) bleek er toevallig net iemand te vertrekken en konden we de auto parkeren maar helaas geen bord en ook geen ruimte voor een invalidenparkeerplaats.
We zagen al direct dat de verharding van de parkeerplaats niet handig is voor een rolstoeler: de grastegels zijn zeer oneffen en veroorzaken elke tien centimeter een obstakel. Vanaf de parkeerplaats stond een groot hek open maar we denken dat deze na die openingsdag dicht is en dat je naar binnen moet via een zijpoortje dat ons moeilijk te openen en bereikbaar voor een rolstoeler leek.
Maar vanwege de modder hebben we dit maar niet geprobeerd. Vervolgens kom je op een deels verhard pad/weg op een binnendijk met vooral hobbels en gaten want het bestaat uit willekeurig gestort puin dat amper afgevlakt is behalve wat spoorvorming van landbouwvoertuigen. Dat is allemaal niet handig voor een rolstoeler en al helemaal niet wanneer deze rolstoeler alleen is.
Het is dus eigenlijk niet te doen
We zijn vervolgens toch maar met veel moeite naar het bruggetje gegaan waar toespraken werden gehouden. Die brug op zich is goed te doen door een rolstoeler, maar onmogelijk om er op te komen, er ligt een grote rotsblok voor waar je amper langs kunt en bovendien moet je dan het risico nemen dat je 3 meter naar beneden stort. Durf je dit wel aan dan moet je nog op de brug zien te komen die circa 15 centimeter hoger dan het pad ligt.
Verder dan de brug zijn we maar niet gegaan aangezien het verderop heel erg drassig zou zijn. Het in het vooruitzicht gestelde kopje koffie hebben we ook maar niet genoten omdat je om de tenten te bereiken de gladde grasdijken af moest. Ook niet echt iets voor rolstoelgangers.
Helaas, geen feest voor ons
Op de parkeerplaats spraken we nog een echtpaar dat per rollator te voet het gebied in was geweest en ook ontevreden was over de toegankelijkheid gelet op belasting van je enkels door alle oneffenheden. Zeker voor ouderen is dit gebied geen aanrader. Verder hadden zij ook nog iemand gesproken die met een scootmobiel had ervaren had dat hij dit gebied niet in kan.
Theo
We stuurden maar weer een mail met onze ervaringen naar de betreffende instanties, helaas geen enkele respons… voor deze slechte toegankelijkheid zijn verantwoordelijk: Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland, gemeente Overbetuwe en Waterschap Rivierenland.
Voor rolstoelers eerder een domper dan een feest
Op zaterdag 28 september gingen meerdere mensen naar het openingsfeest van de Loenensche Buitenpolder.
Ans en Theo
Daar per auto aankomend (want er zou parkeergelegenheid voor mindervaliden zijn) bleek er toevallig net iemand te vertrekken en konden we de auto parkeren maar helaas geen bord en ook geen ruimte voor een invalidenparkeerplaats.
We zagen al direct dat de verharding van de parkeerplaats niet handig is voor een rolstoeler: de grastegels zijn zeer oneffen en veroorzaken elke tien centimeter een obstakel. Vanaf de parkeerplaats stond een groot hek open maar we denken dat deze na die openingsdag dicht is en dat je naar binnen moet via een zijpoortje dat ons moeilijk te bereiken en openen voor een rolstoeler leek. Vanwege de modder hebben we dit maar niet geprobeerd. Vervolgens kom je op een deels verhard pad op een binnendijk met vooral hobbels en gaten want het pad bestaat uit willekeurig gestort puin dat amper afgevlakt is behalve wat spoorvorming van landbouwvoertuigen. Dat is allemaal niet handig voor een rolstoeler en al helemaal niet wanneer deze rolstoeler alleen is.
Het is dus eigenlijk niet te doen
We zijn vervolgens toch maar met veel moeite naar het bruggetje gegaan waar toespraken werden gehouden. Die brug op zich is goed te doen door een rolstoeler, maar onmogelijk om er op te komen, er ligt een grote rotsblok voor waar je amper langs kunt en bovendien moet je dan het risico nemen dat je 3 meter naar beneden stort. Durf je dit wel aan dan moet je nog op de brug zien te komen die circa 15 centimeter hoger dan het pad ligt.
Verder dan de brug zijn we maar niet gegaan aangezien het verderop heel erg drassig zou zijn. Het in het vooruitzicht gestelde kopje koffie hebben we ook maar niet genoten omdat je om de tenten te bereiken de gladde grasdijken af moest. Ook niet echt iets voor rolstoelers.
Helaas, geen feest voor ons, Ans en Theo
Dhr en Mevr Huijbers:
We wonen in Loenen en hebben het graafwerk van dichtbij kunnen zien, dus we waren zeer geïnteresseerd en benieuwd hoe de buitenpolder is geworden.
Er staat op de uitnodiging dat we beter niet met de auto konden komen, omdat er niet voldoende parkeergelegenheid is, maar wel voor mindervaliden. Omdat mijn man in een scootmobiel rijdt waren we hier heel blij mee, want er zijn al zoveel plaatsen waar hij niet met zijn scootmobiel kan komen.
Omdat dit een heel nieuw project is, gingen we er ook vanuit dat er rekening gehouden zou zijn met mindervaliden, zodat die ook kunnen genieten van de mooie Loenensche Buitenpolder.
Het is niet meer van deze tijd dat er géén rekening wordt gehouden met mindervaliden, er zijn twee miljoen mindervaliden in Nederland en door de vergrijzing wordt dat aantal groter.
Als er voor meer dan een miljoen euro zand en grond verplaats kan worden, zou er van dat gemeenschapsgeld ook wel rekening gehouden kunnen worden met mindervaliden.
Maar nee, bij het mooie nieuwe bruggetje eindigde onze excursie.
Dit is een grote teleurstelling voor ons en geeft toch wel weer aan dat je niet meer meetelt in deze maatschappij als je op een scootmobiel bent aangewezen.
De Loenensche Buitenpolder is alleen een plaats geworden voor gezonde mensen, die gewoon hun benen kunnen gebruiken.
Behoor je tot de groep, waarbij dit niet mogelijk is, blijf maar op de drukke verkeersweg of kruip achter de geraniums.
We verwachten dat, als de begroeiing aangetrokken is, de Loenensche Buitenpolder in de komende jaren steeds mooier zal worden, maar wij zijn heel erg teleurgesteld.
Dini en Ralf Huijbers
Noot SGO:
Beide brieven zijn maar weer eens door de SGO en dhr en mevr Huijbers naar de verantwoordelijke organisaties Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland, gemeente Overbetuwe en Waterschap Rivierenland gestuurd.
SSB Rivierprojecten wil nu met collega Twan Teunissen (boswachter publiek)en alle betrokkenen samen bespreken wat de mogelijkheden zijn om de toegankelijkheid van de Loenensche Buitenpolder te verbeteren.