‘Wat is Gewoon?’

‘Hoe kan het dat jij haar rolstoel bij je hebt?’

Margrethe is één van de mensen die aan het scholenproject, voorlichting aan groep 7/8 meedoet. Dit schooljaar is ze aangehaakt. Ze is ontzettend enthousiast, uit eigen, deskundige ervaring vertelt ze de kinderen over hoe het is om een beperking te hebben. Margrethe heeft 2 dochters Pippi (13 ) en Zaza (11). Zaza heeft een ernstige beperking en maakt gebruik van een elektrische rolstoel en tal van hulpmiddelen. Daarover vertelt ze in de klas waarop er veel reacties van de kinderen komen:

‘Ik weet alles al over rolstoelen, ik heb een keer mijn been gebroken.’
Dat was voor Margrethe een mooie aanleiding om eens te vragen of ze dan ook langer dan zes weken in een rolstoel zou willen zitten.

‘Als je in een rolstoel zit kun je toch niet op een sport?’

‘Oh die rolstoel is echt wel heel mooi met die dolfijn erop.’

‘Weet je, ik ben ook te vroeg geboren maar ik heb alleen mijn oren waar iets mee is. Dan heb ik dus best wel geluk dat ik niet in een rolstoel ben gekomen.’

Blij dat Zaza in de auto meekan
De uitleg over hoe een rolstoeler vervoerd kan worden, vinden de kinderen ook altijd heel interessant. Bij sommige scholen laat Margrethe haar grote bus zien met de handrolstoel van Zaza erbij om uit te leggen hoe je dan de bus ingaat, hoe je vastgemaakt wordt, hoe het werkt met de gordel. De leerlingen worden altijd heel blij als ze zien dat ze dan gewoon wél mee kan.
Bij Zaza in de bus vroeg een keer een kind:
‘Maar hoe moet je dan slapen? Heb je geen bed, moet je dan de rolstoel neerleggen?’
Ze vertelt soms ook over auto’s die op de stoep geparkeerd zijn en over hoe vervelend het is dat je er dan niet meer langs kan. Dat geeft ook wel besef.

Ze kennen zelf ook iemand die …
Margrethe vindt het heel erg leuk om de kinderen te vertellen wat er allemaal mogelijk is en wat er allemaal bestaat. Het is goed om ze te laten zien dat niet alles voor iedereen vanzelfsprekend is. Ze weten soms ook best heel veel over beperkingen of hebben zelf iets of kennen ze iemand. Ze vertellen er graag over en stellen ook graag vragen. Soms ziet ze de kinderen schrikken als ik vertel over Zaza. Dan is het ineens toch dichtbij of zo.