4e Special Sports Event meer dan geslaagd

‘Sport doet iets met je, maar dan moet je wel mee kunnen doen’

Onder vrijwel stralende omstandigheden vond zondag 25 september het 4e Special Sports Event plaats op Vitaal sportpark De Pas in Elst. Ongeveer 150 deelnemers en evenzoveel bezoekers en begeleiders konden kennismaken met allerlei sporten en beweegvormen.
De officiële opening werd met een ‘high five’ verzorgd door Feline Klee (de kinderburgemeester van Lingewaard), Lara Baars (paralympisch atleet kogelstoten én discuswerpen), Wijnte Hol en Aart Slob (de wethouders sport van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard). De spreekstalmeester Jan Rouwhorst heette een hartelijk welkom aan alle (toekomstige) sporters, begeleiders, bezoekers en vrijwilligers.

De deelnemers konden kiezen uit een keur aan sporten. Met optredens van Klare Taal (het theater voor mensen met een beperking), clown Juul en de Driestroomband JukeBox was er veel aandacht besteed aan het randprogramma. Een kraam van Streekwinkel Lingegaerdt, een catering met hapjes en drankjes, een poffertjeskraam, een rolstoeldraaimolen, een tweetal duo fietsen, een golfkardienst, een masseur en de mogelijkheid om te schminken maakten het event compleet. Het event is mogelijk gemaakt door vele lokale financiers en sponsors uit de regio Elst en door financiële bijdragen van enkele foundations.

Theater Klare Taal heeft een nieuw onderkomen in Huis van de Wijk Triade in Elst. Klare Taal maakt bijzondere theater-, dans- en muziektheatervoorstellingen. Dit gezelschap bestaat uit 15 spelers die op zoek zijn naar bijzondere, kwetsbare, inspirerende en kunstzinnige vertalingen van wat ze denken, voelen en dagelijks meemaken.

De sportverenigingen en andere aanbieders waren verspreid over het gehele sportpark. Voordat er gesport kon worden, moesten de spiertjes losgemaakt worden. Onder leiding van Stephanie, Sportcentrum De Studio uit Elst, werden de sporters goed voorbereid op de sportieve activiteiten. Hieronder volgt een overzicht van de sportaanbieders en overige aanbieders waar sporters met een beperking terechtkunnen.

‘Sporten is het allerleukste om te doen!’ Heb je meer advies nodig? Raadpleeg dan de website van Uniek Sporten. Uniek Sporten is bij uitstek de organisatie waar (potentiële) sporters en sportaanbieders met elkaar in verbinding worden gebracht.

Mensen, van jong tot oud, met een beperking in aanraking brengen met sport en bewegen en met de aanbieders daarvan, uitmondend in blijvende sportdeelname.

Tot ziens bij het volgende event in de gemeente Lingewaard (2023) of in de gemeente Overbetuwe (2024).

 

Sportcentrum De Studio

Voetbal S.V. Spero

Voetbalvereniging S.V. Spero
Voetbal+ binnen Spero biedt mogelijkheden om op aangepaste wijze de voetbalsport te beleven. Een team van trainers, begeleiders en verzorgers geeft persoonlijke aandacht aan de voetballers. Dit is een garantie om binnen de eigen mogelijkheden te kunnen sporten.

Hockey HCOB

Hockeyclub Overbetuwe
HCOB gaat starten met een afdeling voor sporters met een beperking. Ook kunnen zij sporters doorverwijzen naar een naastgelegen hockeyclub, Mixed Hockey Club Bemmel 800. Deze vereniging heeft 2 teams voor sporters met een beperking. Het spelen van hockey combineert het sportieve met het sociale aspect.

Tennisvereniging De Helster

Tennisvereniging De Helster
Op de maandag van 19.00 – 20.00 uur trainen 14 sporters met een beperking op de tennisbanen van De Helster in Elst. Tennissen in Elst is gezellig, met een plezierige sociale omgang.

Volleyclub Aetos

Volleybalclub Aetos
Gemini is de volleybalvereniging in Elst en zorgde voor de presentatie van het volleybal tijdens het event. Zitvolleybal is de aangepaste versie van staand volleybal. In de competitie speelt Aetos in Arnhem met gemengde teams. Zowel mannen als vrouwen, maar ook mensen met en zonder beperking. Het is een leuk spel voor sporters met of zonder beperking.
Overbetuwe Beweegt

Overbetuwe Beweegt

Overbetuwe Beweegt is een platform van verschillende partners waar je terecht kan met alle vragen over sporten, bewegen en een gezonde leefstijl. Door samenwerking worden doelgroepen en organisaties met elkaar verbonden. Daarnaast geeft Overbetuwe Beweegt voorlichting aan scholen, ook voor gezonde voeding.

Alinker Wilco Giesen

Alink en frame running
Wilco Giessen is ervaringsdeskundige. Na een halfzijdige verlamming doet Wilco mee aan triatlons (zwemmen met wetbelt, ligfiets en lopen met a-link). De Alink is een hulpmiddel bij lopen, wandelen en hardlopen.

Batouwe Basketball

Basketbal Batouwe
Batouwe in Bemmel heeft een Topteam (sporters met een beperking), bestaand uit 20 sporters. Ze trainen iedere woensdagavond één uur in de sporthal De Kooi. Sporters met een beperking zoals spierziekte, down, hersenletsel, maar geen rolstoel.

Nordic walking Zijpendaal

Nordic walking Zijpendaal
Een gecertificeerde trainer geeft cursussen voor beginners, gevorderden en voor mensen met een lichamelijke beperking. Het is ook mogelijk om in Elst een cursus Nordic walking te volgen. Er wordt gelopen over boerenlandweggetjes. In overleg zijn er ook andere wandelingenmogelijk.

HSV De Rietvoorn

Hengelsport De Rietvoorn
Na voetbal is Hengelsport De Rietvoorn de grootste sportvereniging van Overbetuwe, met 2.000 leden! Er is een invaliden steiger  op de Pas die geschikt is voor een scootmobiel. Iedereen is welkom. De vereniging heeft ook cursussen, bijvoorbeeld ecologie, beschikbaar.

Jeu de Boules de Batouwe
De 7 banen liggen op het sportpark de Helster. ‘Oudere’ deelnemers met bijvoorbeeld een scootmobiel kunnen prima meedoen. Het is gezellig en ontspannend.
Budovereniging Elst
De budovereniging in Elst heeft een aparte groep van 15 sporters (ADHD, autisme, down, leerachterstand), die iedere maandag samen trainen met andere sporters. Waarom budo voor sporters met een beperking? Veel lichamelijk contact (spannend), elkaar met respect behandelen, ‘teamverband’.
Handboogschieten
Deze activiteit was zelf georganiseerd door Special Sports. Bij Taxus in Arnhem is deze sport beschikbaar voor sporters met een beperking.
Gymnastiekvereniging Elistha
Bewegen met plezier in sporthal De Kruisakkers. De vereniging heeft nu 10 sporters met een beperking. Het doel is minimaal 15 sporters. Ze trainen op de woensdag van 16.00 – 17.00 uur. Kinderen van 7 tot 12 jaar: ADHD, autisme, down, hersenletsel. Begeleiding door trainers en minimaal 2 begeleiders. Zeer gevarieerde trainingen (aanpassing aan het seizoen): klimrek, springen, balanceren, ballenspel, op muziek dansen, schuimblokken. Doel: bewegen met plezier, vertrouwen in het eigen lichaam krijgen, energie.
Scouting Elst Scouting
De scouting in Elst is erg populair en heeft een wachtlijst in verband met een tekort aan begeleiders. Doelgroep: 5 tot 18 jaar. Er is een flexibel programma van sport en spel, zoals EHBO, koken, knopen leggen, kampvuurtje. Vragen over Scouting met een beperking? Mail naar smb@scouting.nl. Het Scoutingspel biedt kinderen met een beperking unieke kansen om zich te ontwikkelen en vrienden te maken.
Volleybalvereniging Gemini Hockeyclub MHC Bemmel 800 Uniek Sporten