‘Digitale Veiligheid’ in begrijpelijke taal

Als het te mooi klinkt om waar te zijn….. dan is dat meestal ook zo! Maandagavond 9 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats om mensen met een licht verstandelijke beperking handige tips te geven om sneller te herkennen wanneer je iemand of een situatie beter niet kunt vertrouwen. De druk bezochte bijeenkomst in de Wieken in Elst werd gepresenteerd door Blue Professionals, in samenwerking met ervaringsdeskundige Lieke Derksen en de politie. Lieke werd door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos nog even speciaal in het zonnetje gezet. Aan de orde kwamen onder meer onderwerpen als babbeltrucs, veilig chatten, veilig pinnen, veilig omgaan met wachtwoorden en pincodes, veilig gamen en veilig afspreken bij online dating. Meer informatie? Mail naar veiligheid@overbetuwe.nl

Communiceren doe je samen

 Communiceren doe je samen. Maar wat nu als de een heel anders denkt dan de ander? Dan ontstaat er snel miscommunicatie en onbegrip over en weer. Colette de Bruin, grondlegger van de ‘Geef me de 5’-methodiek, ziet het vaak gebeuren tussen mensen met en zonder autisme. In deze lezing vertelt ze hoe Auti-communicatie kan leiden tot meer onderlinge verbinding en begrip. Dat doet ze samen met mensen met autisme die, op video, hun ervaringen delen.
Lieke is gevraagd om mee te gaan als ervaringsdeskundige bij de tour ‘Geef me de 5’. Ze maakt met Colette en nog anderen dit jaar een tour door Nederland. In 23 theaterzalen vertelt Lieke als ervaringsdeskundige haar verhaal hoe deze methodiek haar leven totaal in positieve zin veranderde. Ze staat voor volle zalen en is tot de conclusie gekomen dat dit precies is wat ze heel graag doet! Haar eigen verhaal delen zodat andere mensen er verder mee komen! Ze vindt het mooiste dat ze mensen weer hoop geeft om door te gaan en deze methode te gaan gebruiken.

Een reactie zoals onderstaande mail, daar doe je het voor:

“Mijn man en ik waren echt onder de indruk van alle verhalen. Vooral van Lieke. We maken ons wel zorgen over hoe het zal gaan als onze dochter volwassen is, maar hebben nu gezien dat er voor haar ook een mooie toekomst kan zijn.  We zijn jullie heel dankbaar daarvoor.”

Geef me de 5’ is een praktische aanpak die helpt om van ‘overleven’ naar ‘leven’ te gaan. De komende lezingen staan op www.geefmede5.nl/lezingen/aanbod. Op 26 februari 2024 ook in Nijmegen, de Stadsschouwburg. Meer informatie op de website: www.geefmede5.nl/home

Prokkel

Voor alle mensen die als Prokkel-duo gaan helpen op stembureaus (zoals afgelopen 22 november) geef ik online lessen. Via zoom en powerpoint leg ik in duidelijke taal uit welke taken je als vrijwilliger kunt krijgen.

Gastlessen op scholen en bij organisaties

Lieke heeft een powerpoint gemaakt waarmee ze eerst vertelt wie ze is. Dan over waar ze nu staat en hoe het vroeger met haar ging. Een stuk of vijftien punten hebben haar geholpen. Daardoor is ze nu zo. Ze vindt het erg belangrijk hoe de begeleiding/de mensen met deze doelgroep omgaan.
Ze geeft deze gastlessen op scholen van verschillende niveaus, op de HAN in Nijmegen en op het Astrum college in Velp. Op het Rijnijssel verzorgde ze de afgelopen twee jaar ook al gastlessen.
Het Astrum heeft haar dit jaar weer gevraagd. Binnenkort geeft ze een gastles aan het personeel van woonvormorganisatie Dichterbij.
Onlangs werd ze door een school in Zwolle gevraagd, daar had een student haar gezien in lezing van Colette. De docent van die student benaderde Lieke voor een gastles.
Super leuk dat het zo steeds meer bekend wordt.  Voor interesse of meer informatie: ervaringsdeskundigeLieke@gmail.com