Willy op pad met de wethouder

Begin oktober vroeg RN7 aan de SGO om mee te werken aan een filmpje vanwege de Week van Toegankelijkheid. Willy van der Hoeven, een van onze bestuursleden, wilde hier graag aan meewerken. Ook de gemeente was benaderd en wethouder Chantal Teunissen ging mee op pad. Willy vertelde over alle obstakels die ze met haar rollator regelmatig tegenkomt. “Het kost veel moeite om van A naar B te gaan en een klein stukje naar de winkel te rollen. Ik kan vrij goed manoeuvreren, maar dit is niet te doen.” Als dingen te hoog, te laag of scheef zijn, dan blijf je hangen. Scheve stoepen, entrees met heftige opstapjes, liften die bezet zijn door schoonmaakwagens. Het voor mindervaliden beter bereikbaar maken én houden van openbare gebouwen, winkels, stoepen en parken is al jaren onderwerp van gesprek. Nog te vaak komt er van verbetering weinig terecht. In Elst gaat de wethouder daarom mee op ‘scheve tegeltour’.

“We willen het zelf doen”
Winkels vallen meestal mee, vertelt Van der Hoeven. “Mensen zijn vaak bereid om ruimte te maken. Maar het is meer zo dat het moeilijk is om ernaartoe te gaan.” Dat geldt ook voor sommige huisartsen. “Er zijn praktijken die niet zelfstandig te bereiken te zijn. Dan moet je geholpen worden om de praktijk in te kunnen. Dat is niet wat we willen. We willen het zelf doen.”
“In restaurants verwacht je een aangepast toilet. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend in Elst. En in openbare gebouwen gaat de lift soms naar de verkeerde kant open. Die komt dan tegen je rolstoel aan.” Daarom doet Van der Hoeven een beroep op de gemeente Overbetuwe. “Het is al zo lang een probleem, de toegankelijkheid, slechte wegen. Maak het af.”

“Ik ga met Willy mee”
Wethouder Chantal Teunissen neemt de kritiek serieus. “We gaan kijken op welke manier we aanpassingen kunnen toepassen. En ik ga met Willy mee om te zien tegen welke zaken we aanlopen.”
“We hebben continu contact met de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe en de Participatieraad. Dat laat zien dat we het samen willen oppakken. Ook de gemeenteraad vindt dit thema ongelooflijk belangrijk. We zijn bezig met een inclusieagenda, waarbij toegankelijkheid ook een erg belangrijk onderdeel zal zijn”, benadrukt de wethouder.

Digitale toegankelijkheid
Ook digitale toegankelijkheid is van belang, weet Teunissen. “In onze gemeente is Lieke Derksen heel erg actief in de stichting Prokkel. Die zorgt ervoor dat mensen met een licht verstandelijke beperking of mensen met minder digitale vaardigheden echt heel erg goed de teksten van de gemeente kunnen lezen. Daar hebben we rekening mee gehouden bij onze nieuwe website.”
Bron RN7