Onbeperkt Leefbaar

‘Onbeperkt Leefbaar’ was het thema van Internationale Vrouwendag op 8 maart jl. Dat was de reden voor de vrouwen van de gemeenteraad en het college om iedereen uit te nodigen voor een gezellige avond met als thema ‘Leven met een beperking in Overbetuwe’.

De gemeenteraadsleden vroegen zich af: Waar zijn de vrouwen uit Overbetuwe trots op en wat gaat  er goed?  Maar ook: Waar is  ruimte voor verbetering? Zijn er goede ideeën die we kunnen oppakken? Bijvoorbeeld in de openbare ruimte, bij deelname aan sporten, of bij contact met de gemeente?

Estée Gerritsen, 24 jaar,  startte de avond met een zeer inspirerende sessie over haar leven met Cerebrale Parese. Met haar eigen bedrijf ‘Uniek’ zet ze zich in om een beperking niet als beperking te zien. Zij vertelde over haar leven, hoe zij haar beperkingen uiteindelijk omzet in een succesvolle carrière als paralympisch dressuurruiter kampioen.

Enkele citaten:

“Probeer je niet aan een lat te meten die niet de jouwe is.”

“Durf te delen, sterk zijn = hulp durven te vragen en te zeggen wat jíj wil bereiken.”

“De omgeving kan zich aan je aanpassen zodat jij mee kan doen.”

Zij liet de aanwezigen zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld schoenen aan te doen  en ze te strikken. Gewoon door iedereen 2 ovenwanten aan te laten trekken en op één been te staan.
Een paar bezoekers zeiden na afloop:

  • Creatief brein, lef, humor
  • Je hebt het allemaal
  • Authentiek persoon met een doorleefd levensverhaal en hieruit gedestilleerde tips die voor iedereen bruikbaar zijn.

Daarna was het tijd voor raadsleden en inwoners om met elkaar in gesprek over zaken waar men in onze gemeente tegenaan loopt bij het leven met een beperking.