1.8 Sporten

Uniek Sporten/Overbetuwe Beweegt

Sporten en bewegen is gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor de conditie, je wordt er fit en vrolijk van, en tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. Daarom vindt ‘Uniek Sporten’ dat sport belangrijk is voor iedereen. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn. Door middel van Uniek Sporten wil Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een handicap kunnen genieten van sport en bewegen.

Gemeente Overbetuwe werkt samen met ‘Overbetuwe Beweegt’. Binnen een straal van 15 km vind je al een aanbod (bijvoorbeeld voor fysieke beperking)  van 96 sportclubs, van zwemmen en voetbal tot rolstoeldansen, schieten en schermen. Kijk voor info op OverbetuweBeweegt en op  Uniek Sporten.

EZ&PC, Zwemuur
Elke maandagochtend is er een speciaal zwemuur voor mensen met een motorische beperking (ZMFB) in de Helster in Elst. Dit uur is bedoeld voor mensen die als gevolg van een beperking niet kunnen deelnemen aan een van de overige zwemuren van EZ&PC. Onder mensen met een fysieke beperking wordt niet uitsluitend zichtbare handicaps verstaan.
Het zwemuur wordt begeleid door meerdere kaderleden op de kant en in het water. Het bad en de vereniging beschikken over de voorzieningen en het oefenmateriaal om de leden op adequate wijze toegang te verlenen tot het water en een gevarieerd programma aan te bieden.
Zwemmen Met Fysieke Beperking – EZ&PC (ez-pc.nl).

Koprol

De Nijmeegse Stichting Koprol organiseert sport- en spelactiviteiten voor mensen met een beperking. Het gaat hier om mensen die graag willen sporten en niet (meer) kunnen deelnemen aan het reguliere sportcircuit. Zo organiseert Stichting Koprol bijvoorbeeld sport en spel voor mensen met COPD of een hartaandoening, rolstoelbasketbal, en zwemmen voor kinderen van 6 tot 12 jaar met een handicap.
Alle activiteiten vinden plaats onder deskundige begeleiding van fysiotherapeuten en bewegingsagogen, en zijn afgestemd op de mogelijkheden, wensen en belastbaarheid van de sporters. Op dit moment sporten zo’n 400 mensen wekelijks bij Koprol. Kijk voor meer info op Koprol.

ISVA
Isva is de afkorting voor Invaliden Sportvereniging Arnhem en omstreken. De  hebben allen een beperking. De ernst van de beperking doet er niet toe, ISVA is er voor de mens die wil sporten. ISVA wil een vereniging zonder drempels zijn. ISVA is niet tegen de ‘gewone’ sportverenigingen, in tegendeel. ISVA werkt samen met deze verenigingen en met de sportbonden. Het is belangrijk dat een sporter zich thuis voelt bij een vereniging, welke dat ook is. De leden komen uit vele gemeenten, zoals de naam al aangeeft Arnhem en omstreken. De vereniging is gevestigd in Arnhem, al het sportaanbod (ca 15) is daarom in Arnhemse accommodaties. Voor informatie bel: 06 51 46 72 89 of mail naar isva.secretaris@gmail.com. Kijk voor meer info op www.isva.nl.

KADANS Dansen in Nijmegen en Arnhem
Danslessen voor mensen met Parkinson, MS, reuma, fysieke beperkingen.
www.KadansBeweegt.nl.