Veilig Fietsen op een (Driewiel)fiets

We vroegen het Daan Steenman van het ‘Fietsloket’ in Nijmegen

 Uitgebreide basisinformatie en oefentips voor een driewielfiets zijn te vinden op de website van de Fietsersbond:
https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/driewielfiets/
Het gaat daarbij om het waarom van de driewielfiets, maar ook om de diversiteit, de te nemen stappen en het belang van oefenen op de juiste wijze!

Belangrijke overwegingen

Ga goed nadenken over het fietsprobleem. Wat is het fietsprobleem en is de driewielfiets dé oplossing of de enige oplossing? Vraag zo nodig advies bij een zorgprofessional of fietsdocent.

  1. Ga je goed verdiepen in de mogelijkheden (zie website Fietsersbond) en ga (blijf) goed nadenken over het doel en de weg daar naartoe.
  2. Ga allerlei soorten fietsen uitproberen. Oriënteer je bij verschillende fietsaanbieders! Zie toe op goede begeleiding en ga niet op voorhand uit van de perfecte fiets van iemand in je omgeving. Wat voor de een de perfecte fiets is, kan voor de ander een gevaar op drie wielen zijn en het exemplaar waar de ene persoon zich helemaal senang bij voelt, kan voor een ander heel onprettig aanvoelen!
  3. Win, zo nodig ook op een later moment, advies in bij een onafhankelijk specialist. Je zult niet de eerste zijn waar de (driewiel)fiets in de schuur belandt, omdat je er een hebt aangeschaft die niet past bij je persoonlijke mogelijkheden en fietsdoelen.
  4. Als je een driewielfiets hebt aangeschaft en je durft er niet goed mee uit de voeten, vraag dan ook echt hulp aan een specialist! Ga niet zelf experimenteren. Dat zorgt voor onzekerheid, ongelukken én lost het probleem niet op.

Specialisten in de buurt

Het is lastig om in de directe omgeving een veelheid aan driewielfietsen uit te proberen. Zeker in de coronatijd zijn er beperkte mogelijkheden, zoals uitprobeerdagen en dergelijke. Dat betekent dat we zelf op pad moeten. Wie de weg kent, weet dat er zeker mogelijkheden zijn:

  • Natuurlijk allereerst (je eigen) zorgprofessionals in de buurt, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut en/of bewegingsagoog. Hij of zij kan je goed informeren, adviseren en ondersteunen. Datzelfde geldt zeker ook voor fietsdocenten in de regio.
  • Een hulpmiddelenspecialist zoals Kersten Hulpmiddelen in Heteren: kerstenhulpmiddelen.nl
  • Een driewielfietsenspecialist zoals Elan in Nijmegen: http://www.elan.cc/index.php/velomobielnl.html
  • POM Revalidatietechniek in Nijmegen: pomrevalidatietechniek.nl
  • Verder weg kun je terecht in bijvoorbeeld Varsseveld (Van Raam, www.vanraam.com), Oldenzaal (Huka, www.huka.nl) om uit te proberen.
  • Zorg dat je bij aanschaf echt een dealer in de buurt vindt die óók een fietsophaalservice en/of reparatieservice kan bieden.